Kako opremiti automobil za vožnju po snegu

Pripremite svoj automobil za zimu

Pre svega, proverite kočnice (ako ne rade dobro, automobil bi pri zaustavljanju mogao da vuče na jednu stranu). Zatim proverite akumulator.
Takodje, potrebno je da uvek imate dovoljnu količinu antifriza u hladnjaku motora. Tako štitite svoj automobil od zamrzavanja i korozije.
Zamenite ulje, jer sa uljem za zimu, lakše ćete pokrenuti motor.
Koristite zimsku tečnost za staklo.
Naša preporuka je: https://bazdar.rs/prodavnica/sonax-tecnost-za-vetrobransko-staklo-zimska-5l/

Nabavite neophodnu opremu kao što su: lanci ili čarape za sneg, baterijska sijalica, ćebe, pesak ili so, lopatica ili tečnost za skidanje leda.
Kod nas možete pronaći kvalitetna sredstva za odledjivanje stakla na sledećem linku: https://bazdar.rs/prodavnica/sonax-odledjivac-stakla-triger/

Održavajte dobro prianjanje

Pre krivine uvek prilagodite brzinu uslovima na putu da biste izbegli proklizavanje i zanošenje. Izbegavajte nagla skretanja jer time izbegavate opasnost od proklizavanja. Uvek ravnomerno pritiskajte kočnicu, izbegavajte pritiskanje više puta uzastopno kao da ‘pumpate’. Ukoliko Vaš auto ima kočnice ABS, zaustavićete se bez proklizavanja.
Pažljivo vozite na mostovima i nadvožnjacima zbog veće mogućnosti pojave poledice.

voznja u krivini

 

Bezbednost na prvom mestu

Uvek udvostručite sigurnosno rastojanje. Možda će vam biti potrebno nešto više vremena, ali bezbednost je na prvom mestu. Nešto više dodatnog prostora između vas i vozila ispred vas omogućava vam sigurno zaustavljanje.
Obezbedite dobru vidljivost i budite vidljivi.
Održavajte automobil čistim, redovno čistite svetla i staklo.
Ukoliko se zaglavite u snegu ili na ledu, nikad ne dozvolite da se točkovi vrte na prazno. Očistite sneg oko pneumatika i blago zaljuljajte auto napred – nazad.

tockovi u snegu

Kako postupiti pri proklizavanju?
Automobil ne skreće kako biste želeli jer su prednji pneumatici izgubili kontakt sa podlogom. Ne povećavajte ugao upravljanja i ne pritiskajte kočnicu jer će biti još gore. Umesto toga skinite nogu sa gasa i ne kočite. Na taj način težina automobila preneće se napred. Polako smanjite ugao upravljanja. Morate biti sposobni da blago upravljate automobil u željenom smeru.

Kako postupiti pri zanošenju?
Uradite sledeće i obratite pažnju kako se odaziva vozilo: malo povećajte brzinu. Težina vašeg automobila preneće se nazad na zadnje točkove. Pri tom ispravite volan u smeru u kome klizi zadnji deo. Gledajte u smeru u kome želite da se kreće auto. Na taj način bićete spremni da ispravite smer čim vozilo počne da se odaziva na vaše popravke.

Pogon na sva četiri točka – usavršen pogon na dva točka.

Sva četiri točka dobijaju nešto torzione sile putem prenosa snage, ali samo dva točka imaju punu korist od prenosa snage motora. Vozilo sa pogonom na sva četiri točka se na zasneženom i zaleđenom putu ne zaustavlja bitno brže nego vozilo sa pogonom na dva točka.